Δωρεάν παράδοση!! από το 89,00 €
Αποθηκεύστε στη λίστα αγορών
Δημιουργήστε μια νέα λίστα αγορών

Currado - πώς να προετοιμάσετε μια κολοκύθα yerba mate;

2023-05-10
Currado - πώς να προετοιμάσετε μια κολοκύθα yerba mate;

Υπάρχουν ορισμένα δοχεία yerba mate που σίγουρα ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Μια κολοκύθα mate από ξύλο palo santo ή algarrobo στέκεται περήφανα στο ράφι μαζί με φυσικές και κεραμικές καλαμπάσες. Το πραγματικό μυστικό της ομορφιάς τους είναι ότι φροντίζονται. Τι είναι το curado (ή currado) και πώς φροντίζετε ένα δοχείο yerba mate; Διαβάστε παρακάτω!

Σύνοψη: Το κουράγιο για το κουράγιο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του κουράβου:

  1. Πώς να πίνετε yerba mate;
  2. Πώς να φτιάξετε ένα currado από κολοκύθα yerba mate;
  3. Φυσικό currado από καλαμπάς
  4. Curado από palo santo για yerba mate
  5. Curado από κεραμικό καλαμπάς
  6. Πώς να φροντίσετε το καλαμπάς μετά το currado;

Πώς να πίνετε yerba mate;

Το yerba mate είναι ένα μαγικό ποτό και για να προσθέσετε στην αύρα του μυστηρίου, πρέπει να το πιείτε στο σωστό δοχείο. Οι κολοκύθες mate κατασκευάζονται από διάφορα υλικά. Αυτά που είναι κατασκευασμένα από κεραμικό είναι τα πιο δημοφιλή - είναι άνετα στη χρήση και εύκολα στη συντήρηση. Ωστόσο, δεν συγκρίνονται με τα δοχεία που είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά. Τα πιο παραδοσιακά είναι οι κολοκύθες mate που κατασκευάζονται από τον κοίλο και αποξηραμένο καρπό του καλαμπάσου. Από την άλλη πλευρά, τα δοχεία από ξύλο (για παράδειγμα, palo santo) έχουν θαυμάσιες ιδιότητες.

Πώς να φτιάξετε ένα currado από κολοκύθα yerba mate;

Πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά ένα δοχείο yerba mate, ανεξάρτητα από το υλικό, αξίζει να το προετοιμάσετε και να το συντηρήσετε σωστά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ματ κολοκύθες από οργανικά υλικά, αλλά και οι κεραμικές καλαμπάσες πρέπει να προετοιμάζονται πριν από την πρώτη χρήση. Η διαδικασία προετοιμασίας και συντήρησης ενός δοχείου yerba mate ονομάζεται curado (μερικές φορές χρησιμοποιείται και η ονομασία currado ). Αυτή είναι μια ισπανική λέξη για κάτι που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να γίνει πιο σκληρό και πιο ανθεκτικό. Αυτό είναι και το νόημα του curado - η ενίσχυση του δοχείου yerba mate, η σκλήρυνσή του και η μεγαλύτερη αντοχή του στα στοιχεία της φύσης. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μία φορά. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα εξηγήσουμε βήμα προς βήμα τον τρόπο εκτέλεσης του currado.

Φυσικό currado calabash

Ο καρπός καλαμπάς είναι το συγκεκριμένο υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή δοχείων πόσης yerba mate. Μοιάζει με κολοκύθα, ο καρπός αναπτύσσεται γρήγορα, φτάνοντας σε μήκος τα 80 εκατοστά και σε πλάτος τα 20 εκατοστά. Όταν στεγνώνει, το εξωτερικό του γίνεται ένα παχύ, σκληρό κέλυφος, ενώ το εσωτερικό του παραμένει κενό. Το ξυλώδες κέλυφος του καλαμπάς ή καλεμπάσα βρίσκει πολλές χρήσεις, μία από τις οποίες είναι στην πραγματικότητα ένα δοχείο πόσης yerba mate. Ωστόσο, για να μπορέσει ένα φυσικό καλαμπάς να επιτελέσει καλά τη λειτουργία του, πρέπει να προετοιμαστεί καλά.

Πώς να προετοιμάσετε ένα calabash για να πιείτε yerba mate;

Η καλαμπάσα είναι ένα πραγματικό, φυσικό φρούτο. Μόλις αγοράσετε ένα δοχείο από καλαμπάσα, μπορεί να βρείτε αποξηραμένα σωματίδια πολτού στο εσωτερικό του, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση yerba mate για πρώτη φορά. Ο πολτός από το φρούτο calabaza μπορεί να προσθέσει δυσάρεστη πικράδα στο yerba mate ή να προκαλέσει πεπτικές δυσκολίες. Το currado του δοχείου calabash αποσκοπεί επομένως κυρίως στην απομάκρυνση του πολτού και στην εξομάλυνση των τοιχωμάτων του δοχείου. Πώς προετοιμάζεται το καλαμπάς για το yerba mate; Δεν είναι δύσκολο, αλλά είναι κάπως χρονοβόρο. Απλά ρίξτε αποξηραμένο yerba mate στο καλαμπάς - το 1/4 έως τα 3/4 του όγκου του δοχείου ή γεμίστε το με χρησιμοποιημένο yerba και ρίξτε νερό σε θερμοκρασία περίπου 75-80 °C. Μην πίνετε αυτό το παρασκεύασμα! Μπορεί να υπάρχουν σε αυτό κάποια υπολείμματα του καρπού του καλαμπάς, τα οποία θα είναι πικρά και δυσάρεστα στη γεύση. Αφήστε τα εμποτισμένα στο νερό αποξηραμένα φρούτα στην άκρη για περίπου 12-24 ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, αφαιρέστε τυχόν εναπομείναντα yerba mate από το καλαμπάς και ξύστε τα τοιχώματα του δοχείου από τα υπόλοιπα φρούτα (πολτό και σπόρους). Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό με ένα κουτάλι (είτε με ένα κανονικό κουτάλι είτε με ένα ειδικό για το στάξιμο των φρούτων) ή απλά με μια bombilla. Θυμηθείτε να το κάνετε αυτό προσεκτικά - για να μην τρυπήσετε τα τοιχώματα του καλαμπάσου ή καταστρέψετε τη μεταλλική φρουρά. Προσέξτε επίσης να μην τρυπήσετε την εσωτερική "ουρά" του καλαμπάσου, αλλιώς το δοχείο θα διαρρεύσει. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία με το αποξηραμένο υλικό, και στη συνέχεια ξεπλύνετε το καλαμπάς με κρύο νερό και αφήστε το να στεγνώσει - με το στόμιο προς τα πάνω. Η κολοκύθα σας είναι έτοιμη! Όχι μόνο είναι πολύ ελαφρύ και εύχρηστο, αλλά δείχνει πραγματικά υπέροχο στο ράφι. Το φυσικό παρασκεύασμα σε μια φυσική κολοκύθα είναι η ουσία του yerba mate.

Προετοιμασία της καλαμπάσας για yerba mate - η διαδικασία curado εν συντομία:

  1. Γεμίστε το καλαμπάς με αποξηραμένο yerba mate - περίπου το 1/4-3/4 του όγκου.
  2. Ρίχνετε ζεστό νερό - περίπου 75-80 °C.
  3. Αφήστε το καλαμπάς στην άκρη για περίπου 12-24 ώρες.
  4. Αδειάστε το καλαμπάς από το υγρό αποξηραμένο προϊόν.
  5. Ξύστε τυχόν εναπομείναντα πολτό και σπόρους με ένα κουτάλι - κάντε το καλά αλλά προσεκτικά.
  6. Επαναλάβετε τα σημεία 1-2 της διαδικασίας curado. Αφήστε το καλαμπάς στην άκρη με την εμποτισμένη με νερό ξηρασία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα αυτή τη φορά.
  7. Ξεπλύνετε το καλαμπάς με κρύο νερό.
  8. Αφήστε το καλαμπάς στην άκρη για να στεγνώσει - με την έξοδο προς τα πάνω.
Curado

Curado από palo santo για yerba mate

Οι κολοκύθες για ματέ από ξύλο palo santo ή algarrobo είναι μοναδικές και μοναδικές στο είδος τους. Έχουν ασυνήθιστες ιδιότητες - η αρωματική ρητίνη που ρέει στο ξύλο δίνει τη γεύση και το άρωμά της στο έγχυμα που βρίσκεται στο δοχείο. Όπως και ο καρπός καλαμπάς, το ξύλο είναι ένα οργανικό υλικό και πρέπει να φροντίζεται σωστά, προκειμένου ένα δοχείο που κατασκευάζεται από αυτό να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Η κολοκύθα από ξύλο palo santo πρέπει να εμποτιστεί κατάλληλα πριν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά. Το "ιερό ξύλο" θα ανταποδώσει τη χάρη με τη μαγεία του.

Πώς να προετοιμάσετε μια κολοκύθα mate από ξύλο - palo santo ή algarrobo;

Στην περίπτωση των αγγείων από ξύλο palo santo ή algarrobo, ο κύριος σκοπός του curado είναι η ενίσχυση των τοιχωμάτων. Πώς τα προετοιμάζετε; Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα ματ κολοκύθα από palo santo αρκεί να το ξεπλύνετε και μπορεί ήδη να χρησιμοποιηθεί, αλλά η σωστή προετοιμασία είναι σημαντική - το απροστάτευτο ξύλο μπορεί να ραγίσει και να διαρρεύσει πολύ εύκολα. Το curado είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μη σφυρηλατημένα δοχεία yerba mate. Οι ρωγμές θα προκαλέσουν τη διαρροή υγρών. Πώς να προετοιμάσετε ένα δοχείο από ξύλο palo santo; Πριν το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, ξεπλύνετε καλά την κολοκύθα mate με κρύο νερό για να απαλλαγείτε από τυχόν ρινίσματα ξύλου και αφήστε την να στεγνώσει. Στη συνέχεια, αλείψτε προσεκτικά τα τοιχώματα με καλής ποιότητας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, προσπαθώντας να τρίψετε το λίπος καλά στο ξύλο. Αφήστε την κολοκύθα mate για περίπου 1-2 ημέρες για να μπορέσει το λίπος να απορροφηθεί καλά - με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσει το υπέροχο ξύλο από την ξήρανση. Μετά από αυτό το διάστημα, τρίψτε το λίπος που έχει συγκεντρωθεί στο εσωτερικό του σκεύους πίσω στα τοιχώματα χρησιμοποιώντας ένα πανί ή μια χαρτοπετσέτα. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές για καλύτερα αποτελέσματα. Μόλις απορροφηθεί το λίπος, ξεπλύνετε το δοχείο με ζεστό νερό και αφήστε το να στεγνώσει. Μια κολοκύθα yerba mate που προετοιμάζεται με αυτόν τον τρόπο θα διαρκέσει περισσότερο και θα είναι πιο ανθεκτική στους εξωτερικούς παράγοντες.

Curado από ξύλο mate κολοκύθες με λίγα λόγια:

  1. Ξεπλύνετε το σκεύος με κρύο νερό για να απαλλαγείτε από τυχόν υπολείμματα ξύλου και αφήστε το να στεγνώσει καλά.
  2. Λιπάνετε τα τοιχώματα του matero με ελαιόλαδο.
  3. Αφήστε την κολοκύθα mate στην άκρη για περίπου 1-2 ημέρες, ώστε να απορροφηθεί καλά το λίπος.
  4. Τρίψτε ξανά το λίπος που έχει συγκεντρωθεί στον πυθμένα του σκεύους στα τοιχώματα - χρησιμοποιώντας ένα πανί ή μια χαρτοπετσέτα.
  5. Μπορείτε να επαναλάβετε τα σημεία 2-4 της διαδικασίας curado για καλύτερα αποτελέσματα.
  6. Ξεπλύνετε το σκεύος με ζεστό νερό και αφήστε το να στεγνώσει καλά.

Curado του κεραμικού καλαμπάσου

Η πιο πρακτική επιλογή μεταξύ όλων των τύπων ματ κολοκύθας είναι το κεραμικό καλαμπάς. Είναι βολικό στη χρήση, πλένεται εύκολα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα - είναι σαν ένα κανονικό κεραμικό κύπελλο. Ωστόσο, αξίζει και σε αυτή την περίπτωση να πραγματοποιήσετε ένα curado. Το κεραμικό κουράδο θα είναι το πιο εύκολο. Μπορείτε απλώς να ζεματίσετε το κεραμικό καλαμπάς με ζεστό νερό πριν το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά και να το πλύνετε με νερό και υγρό πλύσης μετά την όλη διαδικασία. Έτοιμο!

Πώς να φροντίσετε το καλαμπάς μετά το curado;

Το curado είναι μόνο η αρχή της φροντίδας ενός σκεύους. Ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του, κάθε δοχείο πρέπει να φροντίζεται σωστά. Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να μην αφήνετε για πολύ καιρό το yerba mate που έχει απομείνει, καθώς η υγρασία μπορεί να σαπίσει και να δώσει στο δοχείο μια δυσάρεστη γεύση. Ενώ μια κεραμική κολοκύθα mate μπορεί να πλυθεί σχολαστικά με απορρυπαντικό μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, ένα σάπιο δοχείο από οργανικό υλικό είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί. Οι κολοκύθες mate από φυσικό καλαμπάς πρέπει να στεγνώνουν καλά μετά από κάθε χρήση - κατά προτίμηση με το στόμιο προς τα πάνω. Οι ξύλινες κολοκύθες, από την άλλη πλευρά, πρέπει να διατηρούνται πάντα ελαφρώς υγρές - το υπερβολικά αποξηραμένο palo santo μπορεί εύκολα να σπάσει. Ένα καλά "καλοδεχούμενο" δοχείο θα σας ανταποδώσει τη χάρη ενισχύοντας τις υπέροχες ιδιότητες του yerba mate. Όμορφο, χρήσιμο, ενισχύοντας ακόμη και τη γεύση και το άρωμα στην περίπτωση του palo santo και του algarrobo. Όλα εξαρτώνται από εσάς. Το Curado είναι ένα είδος "βάφτισης" ενός σκεύους με ψυχή.


Πηγή πληροφόρησης: Το curado είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο:

  1. Wikipedia.
  2. Wikitionary.

Συνιστώμενη

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

7,39 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ(14,78 € / kg συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

4,29 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ(17,16 € / kg συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 κιλά

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 κιλά

7,39 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ(14,78 € / kg συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,39 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ(14,78 € / kg συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
pixel