Εναλλακτικοί τρόποι παρασκευής yerba mate

Αναρωτιέστε πώς να παρασκευάσετε yerba mate χωρίς να έχετε κολοκύθα ή bombilla; Φανταστείτε να πηγαίνετε διακοπές και να ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα αξεσουάρ. Τι να κάνετε; Μην ανησυχείτε! Έχουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να παρασκευάσετε yerba mate με εναλλακτικό τρόπο!
Σύνοψη:
- Παρασκευή και κατανάλωση yerba mate - εναλλακτικές λύσεις
- Ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι για yerba mate. Πώς μπορείτε να παρασκευάσετε yerba mate σε μια κανονική κούπα;
- Πώς πίνετε το yerba mate παραδοσιακά;
- Πιείτε το yerba mate με τον τρόπο που σας αρέσει!
Παρασκευή και κατανάλωση yerba mate - εναλλακτικές λύσεις
Παραδοσιακά, το yerba mate πίνεται σε ένα ειδικό δοχείο. Τα πιο δημοφιλή είναι αυτά που είναι κατασκευασμένα από ξύλο, κεραμικό ή φρούτα καλαμπάς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν έχετε ένα ειδικό κολοκύθι, πρέπει να αρνηθείτε στον εαυτό σας να πιει yerba mate! Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να παρασκευάσετε yerba mate χωρίς κολοκύθα mate και bombilla. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό φλιτζάνι, ένα ποτήρι, μια γαλλική πρέσα ή μια τσαγιέρα.
Γαλλική πρέσα για yerba mate
Το γαλλικό πιεστήριο είναι μια πολύ καλή ιδέα για την παρασκευή yerba mate, αν δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να το κάνετε. Με αυτή τη συσκευή, μπορείτε να ρίξετε με επιτυχία πολύ περισσότερο από το αποξηραμένο προϊόν απ' ό,τι με έναν εγχυτήρα τσαγιού. Ιδανικά, θα πρέπει να ρίχνετε περίπου το 1/4 της χωρητικότητας του δοχείου (υποθέτοντας ότι είναι περίπου 1 λίτρο). Αυτή είναι η ιδανική μερίδα για όσους ξεκινούν την περιπέτεια του yerba mate. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το τσάι mate που χύνεται με αυτόν τον τρόπο παραμένει στη γαλλική πρέσα για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι την επόμενη αναπλήρωση του φλιτζανιού). Αυτό το καθιστά πιο πικρό και πολύ πιο δυνατό. Αυτή η μέθοδος και η χωρητικότητα της πρέσας είναι ιδανική για δύο άτομα. Θα παρασκευάσετε δύο μερίδες yerba, οι οποίες θα χυθούν σχεδόν αμέσως στις κούπες. Αν θέλετε να παρασκευάσετε mate μόνο για τον εαυτό σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια μικρότερη γαλλική πρέσα. Έτσι αποφεύγεται ο μεγάλος χρόνος παρασκευής.

Yerba mate σε τσαγιέρα
Η έννοια της τσαγιέρας είναι πολύ παρόμοια με τη λειτουργία της γαλλικής πρέσας. Ρίχνετε την κατάλληλη ποσότητα αποξηραμένου προϊόντος και ρίχνετε νερό σε θερμοκρασία περίπου 75 °C. Πρέπει να περιμένετε λίγο για να εμποτιστεί το yerba mate και στη συνέχεια να το ρίξετε στις κούπες. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα σας επιτρέψει να φιλτράρετε τα χρησιμοποιημένα φύλλα mate. Θυμηθείτε να μην αφήνετε το αποξηραμένο προϊόν στην τσαγιέρα για πολύ ώρα! Το Yerba mate παρασκευάζεται συνεχώς, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού, και έτσι γίνεται πιο δυνατό.
Yerba mate σε φακελάκια τσαγιού
Το mate σε φακελάκια είναι η απλούστερη λύση. Δεν χρειάζεστε σουρωτήρι ή γαλλικό πιεστήριο - μόνο ένα φλιτζάνι. Ορισμένοι λένε ότι το mate σε φακελάκια τσαγιού δεν είναι πραγματικό mate. Είναι πολύ πιο αδύναμο από το κλασικό, χαλαρό τσάι mate και πολύ πιο ντελικάτο. Η παρασκευή αυτού του τύπου yerba mate έχει πολλά πλεονεκτήματα. Όλα εξαρτώνται από τις προσδοκίες και τις ανάγκες σας.

Ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι για yerba mate. Πώς μπορείτε να παρασκευάσετε yerba mate σε μια κανονική κούπα;
Μόλις ξεκινάτε την περιπέτειά σας με το yerba mate. Έχετε αγοράσει το πρώτο σας πακέτο mate, αλλά δεν είχατε ακόμη χρόνο να προμηθευτείτε τον ειδικό εξοπλισμό. Αναρωτιέστε λοιπόν αν είναι δυνατόν να παρασκευάσετε και να πιείτε yerba σε μια συνηθισμένη κούπα; Είναι σωστό να το κάνετε; Το yerba mate δεν προετοιμάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το τσάι, το οποίο απλώς ρίχνετε σε ένα φλιτζάνι και το περιχύνετε με νερό. Τα λεπτά, αποξηραμένα φύλλα θα κολλήσουν στα δόντια σας και θα ερεθίσουν το λαιμό σας. Πώς μπορείτε να παρασκευάσετε το yerba mate σε μια κούπα χωρίς να πνιγείτε από τα μικροσκοπικά φύλλα και κλαδιά του Ilex paraguariensis; Είναι απλό! Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε. Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο!
Πώς να εμποτίσετε το τσάι mate σε μια κανονική κούπα;
Με τον πρώτο τρόπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κεραμική κούπα ή γυαλί για να πίνετε yerba mate και ένα εμφιαλωτή τσαγιού με λεπτά πλέγματα, μέσα από τα οποία δεν περνούν τα μικρότερα μέρη των ξηρών φύλλων Ilex paraguariensis, τα ξυλάκια και η σκόνη. Μπορείτε να τοποθετήσετε το αποξηραμένο προϊόν σε έναν εγχυτήρα τσαγιού τύπου παραμάνας, σε έναν μεγάλο εγχυτήρα τύπου σουρωτήρι(όπως αυτός) ή σε έναν βολικό εγχυτήρα τσαγιού με αλυσίδα(όπως αυτός). Καθένας από αυτούς τους εγχυτήρες τσαγιού είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει την κατάλληλη ποσότητα ξηρών συστατικών. Τοποθετήστε το αποξηραμένο yerba σε μια κούπα ή ένα ποτήρι. Ρίξτε νερό σε θερμοκρασία περίπου 75 °C. Είναι καλή ιδέα να σκεπάσετε το yerba mate για μερικά λεπτά. Μην βάζετε πολύ από το αποξηραμένο mate μέσα, καθώς θα διογκωθεί όταν χυθεί το νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα του εγχυτήρα. Για να αποφύγετε την παρασκευή σκόνης που δεν θέλετε στο ποτό σας, μπορείτε να κοσκινίσετε το αποξηραμένο mate πριν από ένα σουρωτήρι. Πόση ώρα πρέπει να παρασκευάζετε το yerba mate σε φλιτζάνι ή ποτήρι; Αυτό εξαρτάται από το πόσο δυνατό τσάι mate θέλετε να πιείτε. Όσο περισσότερη ώρα εμποτίζεται το αποξηραμένο Ilex paraguariensis, τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση του αφεψήματος και τόσο πιο διεγερτικό θα είναι.
Δεύτερος τρόπος. Αν έχετε ήδη αγοράσει μια bombilla, μπορείτε να πιείτε το yerba mate σε ένα κανονικό φλιτζάνι, όπως ακριβώς θα το κάνατε με μια ειδική κολοκύθα mate. Δεν έχει πραγματικά σημασία ποιο σκεύος θα χρησιμοποιήσετε. Πώς μπορείτε να παρασκευάσετε το yerba mate σε μια κούπα με αυτόν τον τρόπο; Βάλτε μια μικρή ποσότητα τσαγιού mate στον πάτο της κούπας (εξαρτάται από εσάς πόση ποσότητα θα βάλετε, αλλά συνιστούμε περίπου 15 γραμμάρια για αρχή - όσο περισσότερη ποσότητα βάλετε, τόσο πιο δυνατό θα είναι το mate), καλύψτε την κούπα με την παλάμη σας, γυρίστε την ανάποδα και ανακινήστε την απαλά. Με αυτόν τον τρόπο, η σκόνη και τα μικρά μέρη των φύλλων και των κλαδιών δεν θα φράξουν τη βομβίλια όταν πιείτε το έγχυμα. Γυρίστε προσεκτικά την κούπα πίσω στην αρχική της θέση και τοποθετήστε την υπό γωνία 45 μοιρών, ώστε το αποξηραμένο προϊόν να "κάθεται" στη μία πλευρά του τοιχώματος της κούπας. Ρίξτε λίγο κρύο νερό στην κούπα, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 80 °C, στοχεύοντας στο σημείο όπου το αποξηραμένο mate εκθέτει τον πυθμένα της κούπας. Ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να μην ρίξετε βραστό νερό πάνω στο yerba mate - αυτό μπορεί να "ζεματίσει" τα ξηρά φύλλα Ilex paraguariensis κάνοντας το έγχυμα πικρό και πολύ δυσάρεστο. Δεν πειράζει αν δεν έχετε θερμόμετρο - απλά περιμένετε περίπου 4-10 λεπτά μετά το βράσιμο του νερού μέχρι να κρυώσει. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το υλικό της κατσαρόλας στην οποία βράζετε το νερό. Αν δεν θέλετε να περιμένετε, μπορείτε επίσης να αναμείξετε το βραστό νερό με δροσερό νερό, σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού ρίξετε το τσάι mate για πρώτη φορά, περιμένετε μέχρι τα αποξηραμένα φύλλα να απορροφήσουν το νερό και, στη συνέχεια, συμπληρώστε με νερό μέχρι το τέρμα. Βουλώστε το άνοιγμα της βομβίλιας με τον αντίχειρά σας και τοποθετήστε την στο φλιτζάνι. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να το φράξετε. Μην ανακατεύετε τη bombilla μέσα στο φλιτζάνι! Περιμένετε μερικά λεπτά (περίπου 5-10 λεπτά) και είστε έτοιμοι. Μπορείτε να ρίξετε το yerba mate αρκετές φορές μέχρι να χάσει τη γεύση και τη δύναμή του.

Πώς πίνετε το yerba mate παραδοσιακά;
Παρόλο που είναι δυνατόν να πιείτε το yerba mate σε μια κανονική κούπα και δεν έχει σημασία τι είδους δοχείο χρησιμοποιείτε, σας συνιστούμε να το προετοιμάσετε σε μια ειδική "κούπα" για την κατανάλωση τσαγιού mate, που ονομάζεται mate gourd. Πρόκειται για ένα στρογγυλεμένο σκεύος του οποίου το χαρακτηριστικό σχήμα επιτρέπει στο έγχυμα να παραμένει ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η λέξη "mate" προέρχεται από τη γλώσσα των Ινδιάνων Ketchua. Στη γλώσσα τους, "mati" σημαίνει δοχείο πόσης. Οι παραδοσιακές κολοκύθες mate κατασκευάζονται από ξύλο - οι πιο δημοφιλείς είναι το palo santo ή το algarrobo. Ένας άλλος τύπος κολοκύθας είναι οι καλαμπάσες - φτιαγμένες από τον αποξηραμένο και κοίλο καρπό της καλαμπάσας. Στην Παραγουάη, οι κολοκύθες mate που ονομάζονται guampa χρησιμοποιούνται για να πίνουν tereré (μια κρύα εκδοχή του yerba mate) - ένα μακρόστενο δοχείο που είναι συνήθως κατασκευασμένο από κέρατο βοδιού. Οι πιο δημοφιλείς για την προσβασιμότητα και την ευκολία χρήσης τους είναι οι κολοκύθες από κεραμικό - δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία πριν από την πρώτη χρήση, πλένονται εύκολα, δεν σαπίζουν αν αφήσετε μέσα τους υγρό αποξηραμένο προϊόν και είναι σχετικά φθηνές. Στο κατάστημά μας θα βρείτε διάφορους τύπους κολοκύθων yerba mate.
Πιείτε το yerba mate με τον τρόπο που σας αρέσει!
Να θυμάστε ότι μπορείτε να πίνετε yerba mate με όποιον τρόπο θέλετε. Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να το κάνετε ή κάποιοι αυστηροί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε. Το να πίνετε το yerba mate σε κανονική κούπα δεν θα αλλάξει τη γεύση ή τις ιδιότητές του, ούτε θα είναι λιγότερο βολικό, και δεν θα διαπράξετε κανένα έγκλημα με αυτόν τον τρόπο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τη δική μας ιστορία με την παρασκευή του πρώτου μας yerba mate. Κάποιοι την έχουν ακόμα να έρθει. Μερικές φορές οι συνθήκες μπορεί να είναι αρκετά δύσκολες, οπότε ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε λίγο. Ή μήπως έχετε άλλες ιδέες για εναλλακτική παρασκευή mate; Μοιραστείτε τις μαζί μας!
Πηγή πληροφοριών:
Wikipedia.org: Yerba mate.
Συνιστώμενη

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg
